duminică, 19 decembrie 2010

"Bravo, fetelor!"


Fetele de la naţionala de hadball au reuşit în această seară să-şi adjudece locul în careul de aşi ai Europei, în urma victoriei 16-15 în faţa încăpăţânatei Danemarca. Un rezultat meritoriu, obţinut cu eroism, muncă, dar mai ales cu mult "sânge". Pare-se că istoria a făcut o obişnuinţă cinică din a ne sancţiona victoriile cu pierderi enorme. "Tricolorele" noastre au confirmat că trăsătura grupului este competitivitatea, astfel că, nu din întâmplare, Cristina Neagu a devenit golgetera acestei ediţii, cu nu mai puţin de 53 de goluri. Realul câştig al Europeanului din 2010 a fost Talida Tolnai, portarul cu braţe salutare la superlativ.
Bronzul câştigat la finalul unui parcurs aproape perfect e o medalie de aur a tuturor românilor. Dacă Edisson Cavani a ucis Steaua la Napoli în minutul 90'+3 şi, odată cu el, fotbalul - şi aşa chinuit - din România, avem certitudinea că există un sport, la care suntem, şi vom fi mult timp de acum încolo, în vârful ierarhiei: HANDBALL-ul. La FEMININ.

Felicitări echipei de hadball a României!

joi, 11 noiembrie 2010

15 ani fără Senior

11 noiembrie 2010...

Omul Corneliu Coposu a rămas în mentalul colectiv ca promotor al rezistenţei anti-comuniste de facto, precum şi celei post-decembriste. Condamnările severe, senectutea, au consfinţit în Seniorul Coposu o figură de referinţă, o autoritate deopotrivă politică şi morală într-o Românie aflată în tranziţie spre normalitate. Tânăra generaţie a arătat nu de puţine ori că posteritatea îi va purta recunoştinţă pururea. Astăzi, la 15 ani de la trecerea sa la cele veşnice, facem recurs la neuitare în credinţa că TOT CE E ROMÂNESC NU PIERE şi nici NU VA PIERI!

marți, 19 octombrie 2010

Excelsior!


Am redescoperit "România profundă" în omul Tudor Gheorghe. Acompaniat de o orchestră formidabilă, Maestrul ne-a purtat prin Bucureştiul interbelic, animat de melodiile din repertoriul lui Moscopol şi Zavaidoc. Am retrăit ca într-un "flash-back" o altfel de istorie a românilor, inedită prin farmecul limbii, al chipurilor, străzilor, al cafenelelor de odinioară. Evenimentul de aseară mi-a confirmat că, într-un fel sau altul, cultura românească trăieşte prin oameni ca Tudor Gheorghe, care, deşi nu are "target" în privinţa populaţiei (în viziunea unora din media), în mod "paradoxal", concertează în săli arhipline.

Maestrul a formulat sinteza întregului spectacol în termenii forţei ce rezidă dincolo de Antiromânia, şi anume în afirmaţia că tot ce-i românesc nu piere!

joi, 30 septembrie 2010

Contemporani cu Soljeniţîn


15 ani din viaţă am fost contemporan cu Alexandr Soljeniţîn. E un alt fel de a spune că am asistat la reclădirea unui imperiu, distrus cândva de bolşevicii lui Lenin şi târât prin tăvălugul comunist mai bine de trei pătrare de secol.
L-am descoperit pe Soljeniţîn după ce el s-a mutat de aici, în operele sale. Citisem eu prin cărţile de istorie că nu au fost băieţi prea simpatici comuniştii, dar niciodată nu mi-am imaginat că adevărul poate avea o faţă atât de cutremurătoare, aşa cum ni-l relevă "Bătrânul Profet" atunci când vorbeşte despre Arhipelagul Gulag. Am descoperit în scrierile sale o literatură actuală, profundă prin semnificaţiile ei, scrisă într-o manieră profetică, încadrată deopotrivă în context istoric şi religios.

În plin Război Rece, Soljeniţîn prezenta Occidentului, amorţit în fotoliul comod al democraţiei, faţa monstruoasă a Gulagului şi a totalitarismului de tip sovietic:

„ (…) pe toată planeta şi pe tot parcursul istoriei n-a existat regim mai rău, mai sângeros şi, totodată, mai perfid şi abil, decât cel bolşevic, care s-a autointitulat «sovietic». Nici prin numărul celor martitizaţi, nici prin înrădăcinare în numărul mare al anilor, nici prin perspectiva proiectelor, nici prin totalitarismul complex şi unificat, nu se poate asemui cu nici un alt regim de pe pământ, nici chiar cu cel al ucenicului de Hitler, care în acea epocă a întunecat ochii întregului Occident.“

…Nici un Genghis-han nu a ucis atâţia ţărani, câţi au ucis bravele noastre Organe sub conducerea Partidului.

Soljeniţîn a demonstrat că principiul hegelian în legătură cu experienţa istoriei e valabil în limitele acţiunii unui alt principiu, de natură spirituală: răul. Linia ce desparte cele două entităţi concurente ale lumii, binele şi răul "nu trece printre state, nici printre clase sociale, nici printre partide politice, ci direct prin inima fiecărui om – şi apoi prin toate inimile omeneşti." Revoluţiile, războaiele, conflictele purtate în numele scopurilor "nobile" ale umanităţii, sunt, în fapt, etichetele răului în Istorie. Diavolul operează cu armele, cu bomba atomică, dar mai ales cu diplomaţia. Soluţia noastră, în schimb, nu e corectitudinea politică, ci "resemnarea infinită" (Kierkegaard). Asta a învăţat Soljeniţîn din experienţa Gulagului. Asta să învăţăm şi noi.

marți, 28 septembrie 2010

Care Românie, domnule Puric?

Vă mai amintiţi cum vorbea Dan Puric despre "România profundă"? Mai ştiţi cu câtă adeziune îi ascultam discursul etno-religios, fie că era vorba de "Omul Frumos" sau de Corneliu Coposu?
Auzeam întâmplător zilele trecute la radio că americanii au depistat o chestie destul de curioasă: "gena prostiei"; bineînţeles, pe baza experimentelor cu şoareci de laborator, observaţii ştiinţifice, registre etc., în ciuda faptului că, de la bun început, exista o alternativă mai puţin ştiinţifică pentru a trage aceleaşi concluzii, ce-i drept, cu asumarea unor riscuri: a experimenta pe propria piele "senzaţii tari româneşti" - maneaua dată la maxim (urlând în difuzoarele telefonului sau din maşina al cărei geam proprietarul a "uitat" să îl mai închidă) cuplată cu seminţe vărsate şi o bere "Bucegi" , fără a lipsi fluierăturile specimenelor masculine, mai mult sau mai puţin "colorate", similare printr-o trăsătură specific autohtonă: neuronul stingher. Şi atunci vă întreb: care e "România profundă"? Ţara câinilor vagabonzi, a ţiganilor şi a drumurilor desprinse din Evul Mediu? Un teritoriu populat de nişte cetăţeni "umiliţi şi obidiţi", nevoiţi să se supună autorităţii neîngrădite a unui şef de trib, şi încă unul incompetent din toate punctele de vedere? Asta e problema sociologică a poporului român (cum spunea mai deunăzi domnul profesor T.) : Băsescu e prototipul românului de rând - labil, "păcătos", nesimţit, care fie că nu conteneşte cu injuriile pe stadion până în minutul 90'+4 iar la nervi mai aruncă o brichetă în capul arbitrului, fie că mai dă o duşcă pe gât după ce sistemul lui nervos deja a cam luat-o din loc, fie că face haz de necaz chiar şi atunci când situaţia nu o impune. Gluma aia cu "să împingi o babă pe scări şi să o întrebi unde se grăbeşte" ni se potriveşte de minune nouă, românilor.

Acum, să îi răspund domnului Puric, faţă de care am toată considerarea: aş vrea să mai cred că poporul român şi-a păstrat ortodoxia istorică, dar realitatea ne arată cu totul altceva. Este evident că s-au întâmplat - mai bine zis nu s-au întâmplat - prea multe în ăştia 20 de ani de "democraţie" post-ceauşistă. Civilizaţia ( ca de altfel şi industria) românească e admirabilă, e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire! Poporul român e de un primitivism demn de formele cubice pe care le regăsim în picturile lui Picasso. Altfel spus, avem acum în faţă imaginea lui distorsionată. Mai e ceva de făcut în aceste condiţii? Neantul istoric răsuflă cu greu. Încă un popor e pe cale să îşi consume identitatea în "voluptatea nulităţii".

miercuri, 8 septembrie 2010

Un punct de vedere

Un domn puţin bondoc, desprins parcă din seria "Simpons", care tot aruncă cu banu', doar-doar o mai apărea pe la "Realitatea" cu bişniţele lui de toate zilele, doreşte, mai nou, legalizarea celei mai vechi meserii din lume. BOR nici nu vrea să audă, catalogând iniţiativa drept "un atentat la demnitatea persoanei umane, la instituţia sacră a familiei şi la moralitatea publică", în timp ce respectivul insistă în ton birocratic că fenomenul trebuie controlat la nivel legislativ.
Înainte de a-mi expune punctul de vedere, îmi dau seama că sunt necesare precizări sumare. Despre prostituţie se vorbeşte în general ca despre un fapt condamnabil în unanimitate de către societatea civilă, ceea ce îi conferă, în fapt, calificativul de "tabu". În seria cu acelaşi nume, de pe "National Geographic Channel", se numărără şi un episod despre aşa ceva. În Bangladesh, unde sărăcia e la ea acasă, prostituţia înseamnă, nici mai mult, nici mai puţin, decât supravieţuire. Fiind de cele mai multe ori legate de vreun "stăpân", femeile prestează asemena servicii pentru propria subzistenţă. În Australia sunt la mare căutare hotelurile de lux, în vreme ce în Olanda, "Big Sister" oferă servicii gratuite în schimbul unei semnături, prin care "creditorul" este de acord ca filmuleţele ajungă pe net.
Legală sau ilegală, prostituţia e răspândită la tot pasul. Dacă admit, din considerente strict religioase, că fenomenul e "imoral", repulsiv şi reprobabil mi se va imputa, poate, că vorbesc deja ca un ultra-ortodox, habotnic ş.a.m.d. În continuare îmi veţi spune că nu mă priveşte să semnalez în vreun fel dacă e o idee bună sau mai puţin bună legalizarea prostituţiei, că, în sfârşit, nu asta e adevărata problemă, adică, la urma urmei, de ce "domnişioarele" nu şi-ar exercita "meseria" în legalitate? Că doar aşa va putea statul să gestioneze afacerea în mod "echitabil". Aţi văzut că Diavolul este politic corect? Creştinii sunt şi vor fi discreditaţi dacă militează pentru valorile autentice, în schimb s-a văzut câtă popularitate au, cu suportul mass-media, aşa-zisele fenomene "avangardiste", care ţintesc în substanţa familiei tradiţionale. Să ne mai mire, atunci, că noua generaţie înclină, într-o proporţie covârşitoare, înspre aspectele anti-sociale?
Rămân la părerea că este timpul să acţionăm pentru a preveni astfel de simptomuri vătămătoare, străine unui popor, creştin-ortodox nu de ieri, de azi, pentru a salva ce a mai rămas de salvat dintr-o moştenire batjocorită de cei care nu au avut niciodată simţul moralităţii, în sfârşit, pentru a ne regăsi identitatea.

duminică, 29 august 2010

"Phaidon" sau despre suflet

Phaidon, aparţinând unei perioade pitagoreice din evoluţia lui Platon, face parte din seria dialogurilor relatate. Încadrată în contextul istoric, discuţia purtată în închisoare de Socrate şi discipolii săi, înainte de execuţie, este relatată de Phaidon din Elis, unul din martorii oculari, unui grup de ascultători din Eretria. Subtitlul Peri psyches (Despre suflet), care provine dintr-o sistematizare ulterioară a operei platonice, reflectă tema centrală a dialogului - dezbaterea celor două teze fundamentale din sistemul filosofic al lui Platon: teoria imortalităţii sufletului şi doctrina Formelor. În Phaidon se manifestă trei tipuri de discurs: unul demonstrativ, ce vizează imortalitatea sufletului, un discurs interpretativ liber, care proiectează demonstraţia propriu-zisă în domeniul etic al judecăţilor de valoare printr-un sistem al simbolurilor şi, în final, unul teoretic, al judecăţilor de cunoaştere.
Întregul dialog este dominat de ideea că între suflet şi trup ar exista o incompatibilitate structurală. Astfel, "atâta vreme cât stau împreună, sufletul cu trupul, natura îi prescrie acestuia din urmă să slujească şi să se supună, iar celuilalt să poruncească şi să stăpânească" (80 a). De aceea, bipartiţia (dihotomia) trup/suflet exprimă, în mod fundamental, o opoziţie radicală între omul de rând şi filosof: "spre deosebire de toţi ceilalţi oameni", filosoful "caută să îşi detaşeze cât mai mult sufletul de tovărăşia trupului" (65 a), ceea ce, finalmente, îl conduce pe Socrate la accepţia că filosofia este o "temeinică pregătire pentru moarte" (81 a) a celui care "s-a adunat în el însuşi, făcându-şi din acesta un exerciţiu neîntrerupt" (80 e).
Deoarece în lumea sensibilă sufletul percepe, prin mijlocirea simţurilor, formele denaturate, decurge că procesul învăţării reprezintă o "reamintire" (anamnesis) a modelelor veşnice pe care el le-a contemplat în lumea Ideilor pure, "redobândirea propriei noastre ştiinţe" (75 e). De aceea, fiecăruia îi revine strădania de a optimiza activitatea spiritului. În lumea inteligibilă pe care o imaginează Socrate în finalul dialogului, sufletul "încărcat cu corporalitate", culpabil de a nu fi "cultivat filosofia", tinde către cele sensibile şi rătăceşte solitar până ce "se găseşte din nou prinse în cătuşele vreunui trup" (81 c, e), în vreme ce "sufletul cumpătat şi înţelept se lasă cu supunere călăuzit" şi este "statornicit în locul care îi revine după merit" (108 a, c). Platon ataşează, astfel, eshatologiei socratice motivul metempsihozei care se regăseşte în cadrul dualităţii viaţă-moarte.

Fidel legislaţiei ateniene până în ultima clipă, Socrate înfruntă moartea cu demnitatea unui titan, îndeplinindu-şi sentinţa de condamnare prin otrăvire cu cucută. Memorabil rămâne al său "cântec de lebădă", metaforă a bucuriei filosofului de a se fi eliberat de captivitatea trupului: Criton, îi sunt dator lui Asclepios un cocoş, vă rog să nu uitaţi să il daţi.

http://www.libhumanitas.ro/phaidon-sau-despre-suflet-humanitas-2006.html

vineri, 27 august 2010

Săracă ţară...săracă

Am tot auzit în ultima vreme vorbindu-se în termeni maliţioşi despre frunza - rezon! brandul de ţară - care promovează "grădina carpatină" a unei ţărişoare aflată într-un decalaj de cel puţin 100 de ani în raport cu civilizaţia secolului XXI, preocupată mai tot timpul să "sustragă" şi ultimul leu din portofelul, şi aşa găurit, din buzunarul cetăţeanului român, de sindicate nemulţumite, campanii umanitare şi proiecte megalomane la preţ de "contra-criză". Am auzit cu toţii vorbindu-se de vecinii maghiari din Harghita şi Covasna care îşi revendică ţinutul secuiesc după modelul Kosovo şi, nu în ultimul rând, de valurile de "repatrieri" ale concitadinilor noştri de toate zilele pe care îi vezi cu mâna întinsă în mai toate metropolele Europei Occidentale - mai nou în Danemarca -, fie că vorbim de Montpellier, Roma, Paris, Florenţa sau Oviedo. "Cetăţeni europeni" cu acte în regulă, "nomazii" noştri au roit în Vest din locul comun al unei promiscuităţi mizerabile, care - spun ei - nu le mai asigură condiţiile de "supravieţuire". Vorba ceea: a tunat şi i-a răsfirat!


Eram, până nu demult, acuzaţi sub pretextul discriminării rasiale faţă de minorităţi. A ajuns şi Europa, în sfârşit, să împărtăşească aceeaşi părere. "Ţiganii chiar constituie o problemă", afirmă opinia publică din Franţa. La urma urmei, trebuia cumva ca aversiunea să ne fie îndreptăţită. Poate că problema nu ar mai constitui obiectul atâtor tensiuni dacă aspectul sociologic al situaţiei nu ar degenera într-o prejudecată de ordin etnic. Asfel că, inevitabil se va pune semnul egalităţii între "român" şi "ţigan". În străinătate, românii răspund cu jumătate de gură când sunt întrebaţi în privinţa naţionalităţii. De aici, în primul rând, cred eu că ni se trage proverbialul complex de "creştere" în raport cu "fraţii mai mari" din Vest, tributari unei civilizaţii superioare. Însuşi "importul" de "neologisme" franţuzeşti, englezeşti, pe care l-am exploatat la maxim în cursul dezvoltării noastre lingvistice, implicit culturale, stă probă în acest sens.


"Ignoranţa este mama tuturor relelor", a spus Rabelais, umanistul francez din secolul al XVI-lea. Am încetat de mult să ne amăgim că vom avea parte de un viitor mai bun. Am renunţat, încet-încet, să promovăm valorile autentice, cultura stă pe râna vreunui tomberon uitat de lume, iar românul trece cu nonşalanţă pe lângă, inhalând nicotină, în timp ce calcă în picioare gunoaiele aruncate pe jos de semenii săi. Întâi de toate, trebuie să ne reabilităm pe noi înşine în faţa noastră; pentru că nepăsarea distruge...


marți, 10 august 2010

Cum se joacă fotbalul pescăresc

Se spune că pescuitul este îndeletnicirea nativă a islandezilor. 99% adevărat. Aproape că nu mi-a venit să cred când am descoperit că în ţara vulcanilor există un micro-campionat de fotbal, licenţiat la FIFA, ce reuneşte 12 echipe cu nume dintre cele mai "consonatice". "Pescarii" islandezi au descoperit în cel mai popularizat sport al planetei o nouă formă de "divertisment". În aşteptarea intrării în lumea bună a fotbalului, echipa amatorilor din micuţul "orăşel" Stjarnan face senzaţie mai nou, nu atât prin golurile marcate, cât prin inedita manieră de celebrare a fiecărei reuşite. Până una alta, Stjarnan este pe locul 5, la 7 puncte de cupele europene. Nu ar fi de mirare dacă vor ajunge cândva şi în România, când coeficientul UEFA va ajunge undeva pe la 0,007 iar ţărişoara asta va fi populată de afgani, azeri şi irakieni, ca să joace în primul tur al "Ligii Europa" împotriva campioanei Juventus Fălticeni (actualmente prin liga a 4-a) :)).







UPDATE



miercuri, 21 iulie 2010

Kennedy şi sistemul ideal

PROPAGANDA "ÎNCĂLZIRII GLOBALE" ÎN ŞCOLILE DIN CALIFORNIA

Un profesor de liceu din statul California, SUA, povesteşte despre elevii care, pentru a promova, trebuie să treacă "California High School Exit Exam" (CAHSEE). Instituţia de învăţământ în cadrul căreia profesează - afirmă el - foloseşte "cele mai bune metode" pentru a-i pregăti pe studenţi în vederea examenului. Există cursuri speciale, ţinute sâmbăta, în scopul rezolvării unor teste de pregătire. Anul acesta, cei testaţi au primit sarcina de a redacta un eseu "persuasiv", în care să expună şi să explice viabilitatea reducerii uzului de energie. În original, subiectul sună aşa:

You belong to a science club that is very concerned about the potential connection between human activity and global warming. The club decides to address this concern by urging students to take steps to conserve energy in their daily lives.

Write a persuasive essay for your school paper in which you convince readers of the importance of taking action to decrease energy usage. Convince your readers through the use of specific reasons and examples.

În traducere:

"Faci parte dintr-un club de ştiinţă, preocupat în ceea ce priveşte potenţiala legătură dintre activitatea umană şi încălzirea globală. Clubul decide să îşi manifeste îngrijorarea prin a-i îndemna pe studenţi să ia măsuri, pentru a conserva energia din viaţa de zi cu zi.

Scrieţi un eseu persuasiv în care să îi convingeţi pe cititori de importanţa luării acestor măsuri în privinţa reducerii uzului de energie. Convingeţi-i pe cititori, folosind motive şi exemple specifice."

Ce e în neregulă cu această cerinţă? se întreabă profesorul nostru.

1. Nici cel care a formulat subiectul, cu siguranţă nu a dorit să aleagă o cerinţă cu care elevii să fie familiarizaţi, situaţie în care este posibil să fi vrut să întrebe: "În ce măsură sunt preocupaţi elevii de această chestiune, şi în locul cărei alta?".

2. Anticipează punctele-cheie pe care şi le va asuma elevul când va redacta eseul:

a. Există fenomenul "încălzirii globale".
b. Fenomenul este cauzat de uzul de enrgie.
c. E posibil ca noi să avem o implicare în treaba asta.
d. Este indicat ca elevii de liceu să se angajeze în probleme controversate.

Elevii sunt somaţi să îi convingă pe oameni să limiteze uzul de energie, nu să şi argumenteze dacă este adevărat ceea ce afirmă.

3. Tot ce are de făcut elevul este să dezvolte silogismul deja prezent în cerinţă:

a. Ar trebui să prevenim dezastrele ecologice.
b. Încălzirea globală este un dezastru ecologic şi este cauzată de consumul de energie.
c. Prin urmare, este nevoie să limităm consumul de energie.

marți, 20 iulie 2010

Microcipul uman a sosit...


S-a discutat zilele acestea despre noul card de sănătate, care va deveni obligatoriu din 2012. Public aici traducerea unui articol scris pe această temă de nuvelistul Mike Dellosso:

Într-adevăr interesant... chiar puţin înfricoşător. Vă amintiţi că, în urmă cu câţiva ani, atunci când microcipul a apărut pentru prima dată, s-a speculat că va veni vremea când oamenii vor avea toate informaţiile personale stocate pe un dispozitiv similar, pe care şi-l vor "strecura" sub piele (!!!) şi pe care îl vor accesa folosind un simplu scanner? Gata cu speculaţiile. E aici. VeriChip Corporation este prima companie care a produs un microcip implantabil, aprobat pentru oameni-FDA. Iată ce declară compania pe website-ul său: "Aproximativ de dimensiunile unui grăunte de orez, microcipul, care conţine un identificator unic, este inserat direct sub piele. Microcipul în sine nu conţine decât acest ID electronic unic, fără vreun Gistem Global de Poziţionare (GPS). Spre deosebire de formele convenţionale de identificare, "linkul" de Sănătate nu poate fi pierdut, furat, poziţionat greşit sau contrafăcut. Este sigur, securizat, reversibil şi întotdeauna cu tine."Se menţionează că locul comun în care este implantat microcipul este partea din spate a mâinii. Vă gândiţi la ceea ce mă gândesc şi eu? S-a "trăncănit" deja foarte mult pe net despre legătura dintre acest cip şi numărul Fiarei. Cine ştie. Poate că da, poate că nu. Dar suntem cu siguranţă cu un pas mai aproape. Iar dacă acest proiect de lege cu privire la cardul de sănătate este actualmente parcurs, este doar un mic salt înainte de a ni se cere să ne implantăm acest "grăunte de orez" pe partea din spate a mâinii. Spre beneficiul nostru, desigur. Noi speculaţii? Posibil. Nu mai e, însă, un scenariu "science-fiction", este cu siguranţă. Esafodul e plasat iar piesele cad una câte una.


Ni se pregăteşte "ceva". Ştim că este, cu sigurnaţă, un pas mai aproape. Mai aproape de Adevăr.

miercuri, 14 iulie 2010

Golul care i-a umplut viaţa


Pe pămînt francez, în 1998, argentinianul Zanetti a marcat contra Angliei, salvînd de la moarte sigură un polonez pe care nu-l văzuse în viaţa sa!

Final de sezon 2003-2004 în Serie A. “El Pupi” Zanetti ajunge în casa sa din Milano. Pe masă, un plic. Expediat din Polonia. Probabil, unul dintre fani. Oraşul îi sare în ochi. Dintotdeauna a fost atras de denumirile astea cu sute de consoane în ele: “Szdlowiec”. Nu-şi dă adidaşii jos din picioare, nu mai bea sucul de portocale. Rupe cu dinţii. Nici măcar nu se aşază. Citeşte pe nerăsuflate: “Stimate domnule Javier Adelmar Zanetti, numele meu este Narek Kopaczen…”

Cronometrul aţipise la 45:30
“…V-am scris abia acum, la şase ani de atunci. Mi-a luat aşa de mult timp pentru că ancheta nu se terminase, pentru că nu aveam adresa dumneavoastră directă, pentru că nu doream să trimit depeşa la club spre a se rătăci pe undeva… Mai ţineţi minte partida contra Angliei, de la Mondialul din 1998?”

Cum putea uita aşa ceva? “Bati” deschisese scorul, englezii făcuseră 2-1 şi, cu cîteva secunde înainte de pauză, cînd cronometrul aţipise la 45:30, danezul Kim Milton Nielsen dictase fault. Lucraseră schema la antrenamente de sute de ori. Veron i-a pasat, scurt, pe lîngă zid, el a preluat cu dreptul, s-a întors, a tras cu stîngul şi mustaţa lui Seaman s-a zbîrlit. “Da, domnule Zanetti, pare greu de crezut, dar acel gol mi-a umplut viaţa!” Nu-i venea să creadă. Reuşita sa din ‘98 salvase un polonez pe care nu-l văzuse niciodată!



Maşina aruncată în aer
Nu părea glumă, din contra. “Eram procuror. De doi ani, de prin iarna lui 1996, lucram la un caz grav, şantaj, extorsiune, influenţe diverse. La începutul lunii iunie mi-am găsit maşina făcută zob, distrusă voit. Mi-au spus că nu-mi mai pot garanta siguranţa, aşa că de vreo 30 de zile aveam un obicei. Spre seară, înainte de ora 22:00, scoteam cîinele la plimbare. Apoi duceam noul autoturism în curtea unei secţii de poliţie. Oamenii îl luau pe semnătură, îl ţineau la ei şi, logic, dimineaţa eram scutit de orice griji… În acea seară, 30 iunie 1998, aţi marcat contra Angliei, pentru 2-2. Cînd meciul s-a terminat şi se intra în prelungiri, mi-am zis că n-o fi foc dacă duc maşina ceva mai tîrziu. Meciul era cu nerv, Beckham fusese eliminat, am rămas pentru timpul suplimentar. Atunci s-a auzit explozia care a cutremurat Szdlowiecul. Bombă cu ceas, reglată la fix 20 de minute după ultimul fluier de 90… Soţia m-a chemat pe balcon. Din Mercedesul nostru mai rămăseseră vreo 100 de kilograme de fier… Sună ciudat, dar, dacă nu era reuşita dvs., de 2-2, scoteam căţelul, apoi… Apoi nu mai apucam să duc maşina la secţie. De aceea, vă rog să primiţi mulţumirile mele. Dacă vreodată aveţi drum prin Polonia… Cu stimă, …”

Sursa: http://blogsport.gsp.ro/oprisan

marți, 13 iulie 2010

Cele mai frumoase imnuri de stat

1. Fratelli d'Italia




2. "La Marseillaise"




3. "Limba noastră"



4. Imnul Federaţiei Ruse



5. La Marcha Real ("Marşul regal")




6. Hino Nacional Brasileiro




7. İstiklâl Marşı ("Marşul pentru independenţă")




8. Imnul Greciei




"Deşteaptă-te, române"

luni, 5 iulie 2010

"Sfârşitul hranei" - scenariul înfometării în era hiper-marketurilor

„Hrana – spune Paul Roberts – a fost prima formă de bogăţie pe care am deţinut-o, producerea ei fiind, în acelaşi timp, şi prima noastră formă de întreprindere economică, care nu a dus doar la prosperitate şi la crearea majorităţii locurilor noastre de muncă, ci a generat, de asemenea, multe dintre instrumentele care au stat la baza dezvoltării economice generale. Agricultura a dat naştere unei organizări şi specializări economice rudimentare, a pus bazele contabilităţii şi managementului, ale comerţului şi speculaţiilor şi, în final, ale unei paradigme economice explicite – capitalismul – care a fost, probabil, inventată pe plantaţiile de trestie de zahăr din secolul al XVI-lea. Mai târziu, când metodele de producţie existente au devenit insuficiente pentru populaţia tot mai numeroasă a Europei secolului al XVIII-lea, ameninţată, astfel, de foamete, ceea ce ne-a salvat a fost trecerea la producţia pe scară largă, la tehnologiile care economisesc forţa de muncă şi crearea unui sistem global de comerţ cu alimente – adică întocmai scânteile care au aprins revoluţia industrială care avea să urmeze.“

Înţelesurile esenţiale ale hranei suferă transformări în societatea modernă: culturile gastronomice care considerau gătitul şi servirea mesei drept elemente centrale ale conservării structurilor sociale şi tradiţiilor sunt distruse treptat de o cultură gastronomică globală, dominată de ideea de comoditate şi de costuri, unde masa ca eveniment social a devenit demodată.
La un moment dat, atunci când consumul a luat proporţii vertiginoase, hrana s-a transformat din necesitate în bun comercial, producţia alimentară fiind motivată mai mult de lupta pentru profit şi mai puţin de nevoile de subzistenţă. În continuare, globalizarea a însemnat dezvoltarea unui sistem alimentar internaţional, consolidat pe baza şinelor de cale ferată, a transportuirlor navale şi a noilor tehnici de conservare, impulsionat de ideologia comerţului liber.

Titlul este cât se poate de sugestiv: dacă vom continua să consumăm în acord cu politica excesului, promovată actualmente de marii comercianţi, întreg sistemul riscă să se contrabalanseze într-o aşa măsură încât să devină "coşmarul medieval" al populaţiilor din Lumea a treia.

luni, 21 iunie 2010

Vuvuzele cu JABULANI


Controversata "Jabulani", mingea din "piele de dinozaur" de la CM, a făcut până în momentul de faţă nu mai puţin de 4 victime: Robert Green (Anglia), Faouzi Chaouchi (Algeria), Enyeama (Nigeria) şi Kingson (Ghana). Explicaţia, cred eu, ar fi că balonul se "distorsionează" sub presiunea creată de vuvuzelele din tribune, fapt care amplifică vulnerabilitatea goal-keeperilor. Sau, poate că mingile au un senzor "Green" în interior, proiectat aşa fel încât Jabulani să poposească aproape inevitabil în iarba din spatele liniei porţii.

Vuvuzela şi anti-fotbalul. În ceea ce priveşte iritabilele trompete sud-africane, oficialii FIFA sunt decişi să acorde în continuare credit fenomenului. Ieri, în timpul partidei Italia-Noua Zeelandă (scor final 1-1), în imaginile oferite de televiziunea africană, vedeam fani din Peninsulă cu dopuri pentru urechi. În cele din urmă, "Azzurrii" au evitat la limită un dezastru şi au trebuit să se mulţumească cu egalul în faţa unei out-sidere. Soluţii există. Ideal ar fi, ca la următorul meci al "Squadrei Azzurra", vuvuzele să fie înăbuşite cu macaroane:)





joi, 17 iunie 2010

HITLER, REGELE CAROL ŞI MAREŞALUL ANTONESCU

Autor: Andreas Hillgruber


In limbajul rece al documentelor inedite de arhiva - care au alcatuit baza informatiei sale -, Andreas Hillgruber reconstituie faptele fierbinti ale celei mai controversate perioade din istoria contemporana a Romaniei: anii 1938-1944. Si o face dintr-o perspectiva strict limitata la problema relatiilor romano-germane. Numai ca - si aici se arata adevarata calitate a istoricului german - in acest decupaj se vede parca intreaga epoca, ai carei „actori”, protagonisti sau figuranti, prinsi in plasa evenimentelor, incearca sa le influenteze cursul fara a reusi totdeauna sa stapaneasca si consecintele propriilor actiuni. Dainuirea multora dintre aceste consecinte pana in zilele noastre face ca actualitatea cartii de istorie a lui Hillgruber sa fie cu atat mai stringenta.
Andreas Hillgruber a propus un nou mod de cercetare în privinţa tacticii şi strategiei de război ale lui Hitler. Potrivit istoricului german, "Lupul", aşa cum era supranumit liderul nazist, nu s-a aruncat orbeşte asupra oricărei prăzi ivite în cale, ci a procedat după un plan bine pus la punct. În conformitate cu acest "plan pe etape", Hitler urma ca - după impunerea hegemoniei în centrul Europei, după îngenuncherea Franţei şi după distrugerea URSS - să alcătuiască o putere mondială extraeuropeană, să înarmeze "Marele Reich German" pentru a lupta împotriva SUA.
Cartea lui A. Hillgruber îşi păstrează întregi însemnătatea şi actualitatea, atât datorită covârşitoarei cantităţi de izvoare şi surse documentare vehiculate, cât şi pentru rolul de eminent precursor avut de omul de ştiinţă german în descifrarea unei teme de istorie ţinută la indexul cenzurii de propaganda comunistă: relaţiile germano-române în anii 1939-1944.

Puncte de reper:

- Conferinţa de la Berghof: întâlnirea lui Adolf Hitler cu regele Carol al II-lea (are loc atentatul legionarilor asupra rectorului Universităţii din Cluj >măsuri draconice împotriva conducătorilor Legiunii: C. Zelea Codreanu şi legionarii aflaţi în detenţie au fost executaţi)

- Pactul de neagresiune germano-sovietic (23 august 1939)
> partea sovietică interesată de Basarabia>presiuni asupra României
> obiectivul lui Hitler: menţinerea păcii în sud-estul Europei (asigurarea livrărilor de petrol)
> 21 septembrie 1939 - legionarii Gărzii de Fier îl asasinează pe Armand Călinescu (preşedintele Consiliului de miniştri) = răzbunarea uciderii lui C. Z. Codreanu, pe care el o ordonase >reacţia lui Carol al II-lea: executarea vinovaţilor şi a unui număr însemnat de legionari
> situaţia disperată a puterilor occidentale (hegemonia hitleristă în războiul din Occident), precum şi ameninţarea României de Armata Roşie au determinat schimbarea orientării politice a României >apropierea de Germania Nazistă (PACTUL PETROLULUI, 29 mai 1940)
> anexarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord de către URSS

- ARBITRAJUL DE LA VIENA (30 august 1940): hotărârea arbitrară a Fuhrerului >cedarea nord-vestului Transilvaniei către Ungaria horthystă
> abdicarea lui Carol (6 septembrie 1940): preluarea puterii de către Ion Antonescu
> cedarea Cadrilaterului >creşterea numărului de imigranţi >măsuri împotriva evreilor
> 14 NOIEMBRIE - "STATUL NAŢIONAL-LEGIONAR" (compromis cu liderii Gărzii de Fier)
> 23 NOIEMBRIE 1940 - aderarea României la PACTUL TRIPARTIT


"Antonescu nu a renunţat niciodată la ideea revizuirii arbitrajului de la Viena şi nu vedea în recuperarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, şi nici în ocuparea Odessei, o compensaţie pentru teritoriul cedat Ungariei. Antonescu era obsedat de ideea că, doar mergând alături de Germania, România va avea posibilitatea să redobândească partea cedată din Transilvania"(pag. 234)

- atacarea Greciei: "OPERAŢIUNEA MARIŢA" (prin sudul României)
- catastrofa de la Stalingrad >împărţirea sferelor de influenţă între puterile occidentale şi URSS: România este considerată "zonă de operaţii" sovietică (Vezi declaraţia lui Stalin)


Stalin: "Acest război nu se aseamănă cu cele din trecut. Cine ocupă acu
m un teritoriu îi impune propriul său sistem politic şi social. fiecare promovează propriul său sistem până în punctul în care au ajuns armatele sale" (aprilie 1945)

miercuri, 9 iunie 2010

Internetul - forţa absolută a secolului XXI


„Internetul a fost o forţă a binelui“

Nu. În vremea cînd Internetul era tînăr, speranţele noastre erau mari. La fel ca în orice dragoste aflată la început, doream să credem că noul obiect al fascinaţiei noastre ar putea schimba lumea. Internetul a fost descris drept unealta supremă pentru încurajarea toleranţei, pentru distrugerea naţionalismului şi pentru transformarea planetei într-un mare sat global bine conectat. În 1994, un grup de pasionaţi ai domeniului digital, conduşi de Esther Dyson şi Alvin Toffler, au publicat un program cu modestul subtitlu „O Magna Carta pentru era cunoaşterii“, care promitea dezvoltarea unor „cartiere electronice“, conectate nu geografic, ci prin interese comune. Nicholas Negroponte, pe atunci faimosul şef al Laboratorului Media al MIT, a prezis în mod spectaculos, în 1997, că Internetul va dărîma frontierele dintre popoare şi va face loc unei ere a păcii mondiale.

Ei bine, Internetul, aşa cum îl ştim noi, este cu noi de două decenii şi a fost, cu siguranţă, un factor transformator. Cantitatea de bunuri şi de servicii disponibilă online e uluitoare. Comunicarea dincolo de graniţe e mai simplă ca niciodată: tarifele mari ale convorbirilor telefonice internaţionale au fost înlocuite de abonamente ieftine la Skype, în timp ce Google Translate ajută cititorii să navigheze pe paginile web în spaniolă, mandarină, malteză şi în peste 40 de alte limbi. Dar, la fel cum generaţiile precedente au fost dezamăgite să vadă că nici telegraful, nici radioul nu şi-au respectat promisiunile privind schimbarea lumii, făcute de susţinătorii lor fervenţi, nu am văzut o creştere a păcii globale, a iubirii şi a libertăţii, determinate de Internet. E destul de trist, dar o lume interconectată nu este obligatoriu şi o lume mai dreaptă.

„Twitter va submina dictatorii“

Greşit. Ciripelile nu răstoarnă guverne; oamenii fac asta. Şi ceea ce am văzut pînă acum este că site-urile de socializare pot ajuta, dar şi dăuna activiştilor care operează din interiorul unor regimuri autoritare. Entuziaştii rapidelor proteste virtuale de astăzi arată că serviciile online precum Twitter, Flickr şi YouTube au făcut să fie transmisă mult mai uşor informaţia care în trecut era strict controlată de stat — mai ales fotografii, filmuleţe îngrozitoare şi mărturii ale abuzurilor poliţiei şi justiţiei. Să ne gîndim la disidenţii birmanezi care transmiteau fotografii realizate cu telefoanele celulare, documentînd modul în care poliţia suprima protestele, sau la bloggerii de opoziţie din Rusia care au lansat Shpik.info, un site în stilul Wikipedia, care permite oricui să încarce fotografii, nume şi detalii de contact ale „bănuiţilor inamici ai democraţiei“ – judecători, poliţişti, chiar unii politicieni – a căror complicitate a ajutat înăbuşirea liberei exprimări. Premierul britanic Gordon Brown a făcut o afirmaţie celebră anul trecut, aceea că genocidul din Rwanda ar fi fost imposibil în era Twitter. Dar mai multă informaţie se traduce în mai multă putere de a îndrepta răul? Nu neapărat. Nici regimul birmanez şi nici cel iranian nu s-au prăbuşit sub greutatea pixelilor circulînd pe site-urile de socializare şi trădînd abuzurile privind drepturile omului. Ba mai mult, autorităţile iraniene au fost la fel de nerăbdătoare să beneficieze de Internet ca şi oponenţii lor îmbrăcaţi în verde. După protestele de anul trecut de la Teheran, autorităţile iraniene au lansat un website care publică fotografii de la proteste, îndemnînd publicul să identifice protestatarii, nominalizîndu-i. Cu ajutorul fotografiilor şi al filmuleţelor încărcate pe Flickr şi pe YouTube de protestatari şi de simpatizanţii lor occidentali, poliţia secretă are acum o mare cantitate de mărturii incriminatoare.

Chiar şi cînd Twitter şi Facebook ajută la obţinerea unor victorii parţiale, nu ai paria că acest lucru se va întîmpla a doua oară. Entuziaştii Internetului susţin că web-ul a făcut organizarea mai uşoară. Dar acest lucru e numai parţial adevărat; pentru a beneficia din plin de organizarea online e nevoie de o mişcare bine disciplinată, cu scopuri clar definite, cu ierarhii şi proceduri operaţionale (să ne gîndim la campania prezidenţială a lui Barack Obama). Dar, dacă o mişcare politică e dezorganizată şi lipsită de un ţel, Internetul poate numai să expună şi să facă publice vulnerabilităţile sale, mărind treptat intensitatea conflictelor interne. Acest lucru sună extrem de similar cu mişcarea verde dezorganizată din Iran.

„Google apără libertatea Internetului“

Doar cînd îi convine. Dacă comunitatea mondială a drepturilor omului ar trebui să-şi aleagă compania sa preferată din Topul Fortune 500, Google – liderul mondial al motoarelor de căutare şi cel care stabileşte direcţia în toate domeniile, de la cartografierea globală la networking-ul de socializare — ar fi primul candidat. Criticînd cererile de cenzură ale guvernului chinez, Google a decis recent să îşi mute motorul de căutare chinezesc în Hong Kong şi a promis să nu economisească nici un efort pentru a proteja identităţile disidenţilor chinezi care folosesc Gmail. Mare parte din lumea Occidentală a aplaudat, iar Google a părut să fie la înălţimea motto-ului său corporatist, „don’t be evil“.

Să ne amintim că Google, ca orice companie, e motivată de profit şi nu de un scop măreţ: compania a intrat în China nu pentru a propovădui libertatea Internetului, ci pentru a vinde publicitate, pe ceea ce reprezintă acum cea mai mare piaţă online din lume. La numai patru ani după ce a fost de acord să-şi cenzureze rezultatele căutărilor, a refuzat să continue să facă acest lucru. Şi totuşi, dacă ar fi reuşit să facă progrese mai mari în rîndul consumatorilor chinezi, se îndoieşte cineva că decizia sa de a sfida Beijingul ar fi fost mult mai dificilă? Sprijinirea de către Google a libertăţii Internetului este, pînă la urmă, o poziţie principială pragmatică, cu regulile aplicate adesea pentru fiecare caz în parte. Ar fi oarecum naiv – şi poate chiar periculos – să ne aşteptăm ca Google să devină noua Europa Liberă.

„Internetul responsabilizează guvernele“

Nu neapărat. Mulţi entuziaşti ai Internetului, de ambele părţi ale Atlanticului, care erau înainte neinteresaţi de dezbaterile politice, s-au grăbit să răspundă provocării de a fi cîinii de pază ai democraţiei, petrecînd zile şi nopţi cu digitalizarea datelor publice şi cu încărcarea lor în baze de date online. De la site-ul britanic TheyWorkforYou şi pînă la cel kenyan Mzalendo şi la diferite proiecte afiliate Fundaţiei Sunlight, cu sediul în SUA, cum ar fi MAPLight.org, o mulţime de noi website-uri independente au început să monitorizeze activitatea parlamentară, unele oferind chiar comparaţii între istoricul voturilor parlamentarilor şi promisiunile din campanie.

Dar au avut aceste eforturi drept rezultat o politică mai bună sau mai onestă? Rezultatele pînă acum sînt destul de diferite. Chiar şi cei mai idealişti dintre împătimiţii computerelor încep să înţeleagă că patologiile politice şi instituţionale puternice – nu problemele tehnologice – sînt cele mai mari obstacole în calea unei politici mai deschise şi mai participative.

„Internetul măreşte participarea politică“

E nevoie de o definiţie. Internetul a creat cu siguranţă noi căi de schimbare a ideilor şi opiniilor, dar nu ştim încă dacă acest lucru va spori atractivitatea şi practica democraţiei pe plan global. Acolo unde unii văd o reînnoire a implicării civice, alţii văd „lipsă de activism“ sau „slacktivism“, noul peiorativ favorit pentru campaniile politice de suprafaţă, periferice şi fluide, care par să înflorească pe Internet – uneori pe seama unor campanii mai eficiente în lumea reală. Dezbaterea privind impactul Internetului asupra participării populaţiei la viaţa politică aminteşte de o controversă mai veche despre efectele sociale şi politice ambigue ale televiziunii prin cablu. Cu mult înainte să se inventeze blogurile, savanţii şi experţii discutau dacă televizorul îi transformă pe alegători în maniaci ai divertismentului, pasivi şi apolitici, care, dacă aveau mai multe opţiuni, alegeau filmele cu James Bond sau reluările Happy Days, în defavoarea buletinelor de ştiri ale serii – sau dacă îi transforma în cetăţeni hiperactivi, obsedaţi, care se uită non-stop la C-SPAN.


„Internetul ne apropie mai mult“

Nu. Geografia încă mai contează. În bestseller-ul ei din 1997, The Death of Distance, Frances Cairncross, pe atunci senior editor la Economist, a prezis că revoluţia comunicaţiilor alimentate de Internet ar „mări înţelegerea, ar încuraja toleranţa, şi, în final, ar promova pacea mondială“. Dar pronunţarea morţii distanţei e prematură.
Chiar şi într-o lume interconectată, foamea de bunuri de consum şi de informaţie e încă dependentă de gusturi, iar locaţiile rămîn un reprezentant de încredere al gustului.

Nu numai preferinţele utilizatorilor, dar şi acţiunile guvernelor şi corporaţiilor – motivate la fel de des de costuri şi de copyright ca şi de agendele politice – ar putea însemna sfîrşitul erei Internetului unic. Aceasta înseamnă că zilele în care fiecare poate vizita aceleaşi website-uri indiferent de locaţia geografică ar putea fi din ce în ce mai puţine, chiar şi în lumea „liberă“. Asistăm la multe încercări, mai ales din partea corporaţiilor şi avocaţilor lor, de a ţine cetăţenii străini departe de anumite proprietăţi ale web-ului. De exemplu, conţinutul digital care e disponibil pentru britanici prin inovatorul iPlayer al BBC e din ce în ce mai puţin disponibil pentru germani. Norvegienii pot accesa deja 50.000 de cărţi cu copyright online, gratuit, prin iniţiativa Bookshelf a acestei ţări, dar trebuie să fii în Norvegia ca să faci asta – guvernul plăteşte nota anuală de 900.000 de dolari pentru taxele de licenţă şi nu plănuieşte să subvenţioneze şi restul lumii.

Mai mult, celebrii pionieri ai Internetului – Google, Twitter, Facebook – sînt companii americane de care alte guverne se tem din ce în ce mai mult, considerîndu-i agenţi politici. Politicieni chinezi, cubanezi, iranieni şi chiar turci discută deja de „suveranitatea informaţiei“. Era „SplInternetului“ bate la uşă.

Vechi de două decenii, Internetul nici nu a răsturnat dictatori, nici nu a eliminat graniţe. Cu siguranţă nu a deschis drumul unei ere post-politice de politică raţională şi bazată pe date. A accelerat şi amplificat multe forţe existente care acţionează în lume, făcînd adesea politica mai instabilă şi mai neprevăzută. Din ce în ce mai mult, Internetul arată ca o versiune hiperactivă a lumii reale, cu toate promisiunile şi pericolele ei, în timp ce utopia cibernetică pe care primii entuziaşti ai web-ului au prezis-o pare din ce în ce mai iluzorie.

Evgheni Morozov

duminică, 6 iunie 2010

"Preotul" - încă o capodoperă a cinematografiei ruseşti


Ecranizat după romanul cu acelaşi nume al lui Aleksandr Segeni, "Preotul" (2010) evocă povestea emoţionantă a părintelui Alexandru Ionin, trimis în scop misionar în regiunea Pskov, în timpul celui de-al doilea război mondial. Filmul se centrează pe imaginea preotului, susţinător al unui amplu program de catehizare, duhovnic şi filantrop, ce restaurează parohia locală, ia în grijă copii ai străzii, refugiaţi din calea războiului, care se implică în ajutorarea prizonierilor, care spovedeşte soldaţi nemţi şi ruşi.
Acţiunea debutează în vara anului 1941, odată cu declanşarea Operaţiunii Barbarossa. Părintele Alexandru este chemat la Riga, unde episcopul Serghie Voskresenski îi comunică decizia prin care este însărcinat să revitalizeze comunitatea din micuţul Pskov, în "colaborare" cu ocupanţii fascişti, dispuşi să îşi ofere serviciile în acest sens. Deşi indignat, Alexandru începe prin a restaura biserica transformată în club de bolşevici, continuând cu ample acţiuni de catehizare. Împreună cu el vine Eva, o tânără evreică rămasă fără familie, care a primit botezul creştin-ortodox.
Maşa, logodnica lui Alexei Lugotinţev, soldat în armata sovietică, este împuşcată în timpul ocupaţiei. Tânărul Lugotinţev dezertează, ceea ce nu îl împiedică să răzbune crima, pentru ca ulterior să devină partizan. Mai târziu, Eva îi va deveni soţie.
În 1944, când războiul era pe sfârşite, părintele Alexandru este arestat de poliţia sovietică şi dus sa îşi ispăşească pedeapsa de a fi colaborat cu hitleriştii, în Gulag. După ani grei de temniţă, figura preotului evocă liniştea unui chip bătrânesc, aceeaşi linişte zugrăvită pe chipul Mântuitorului în icoană.



Pentru download, faceţi click aici.

marți, 25 mai 2010

"Eu, Doamne, Te iert!"


Creaţia lui Radu Gyr avea să cunoască înălţimi nebănuite în bezna temniţelor comuniste. Poezia sa de după gratii evocă, cu prospeţimea rănilor hristice, "anii noştri schingiuţi", expresie a suferinţei continue, pricinuite de foametea cumplită, creatoare a unui climat bântuit în permanenţă de stihia morţii. Şaisprezece ani de "temniţă cruntă" a pătimit sub regimul comunist.

Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

La Aiud, Radu Gyr L-a adus pe Hristos alături de ceilalţi "fraţi mai mici", în celulă. Într-o noapte, Lumina celui Nepătruns s-a dumicat printre zăbrele iar el a resimţit răspicat, în palme, urmele cuielor Lui. Şi în acel moment, când prin trupul său răzbătea dumnezeiasca durere întreagă, a întrevăzut cumplita sentinţă de la judecata din urmă: "Pentru toate rănile mele nedrepte, eu, Doamne, Te iert!"


Poezia in catuse - Radu Gyr

sâmbătă, 22 mai 2010

Iudaism şi Creştinism - "miturile" psihanalizei

La începutul secolului XX, psihanalistul Otto Rank publica o scriere în care îşi expunea convingerile cu privire la fenomenul religios, care - în opinia sa - îşi trage substanţa din fecunditatea în materie de mituri şi legende a popoarelor antice; el declara că "aproape orice popor civilizat... a creat de timpuriu mituri şi a glorificat în balade şi legende pe eroii săi, pe regii şi prinţii mitici, pe fondatorii de religii, de dinastii, imperii şi cetăţi - pe surt, pe eroii săi naţionali."
Ceva mai târziu, în cartea sa din 1930, Civilizaţia şi neajunsurile ei, Sigmund Freud semnala că necesitatea credinţei într-un dumnezeu îşi află originea în "dorinţa infantilă [a omului] de contopire cu mama omnipotentă". Freud se raportează de la bun început asupra figurilor tradiţionale care au jucat rolul decisiv în constituirea identităţii naţionale a popoarelor şi începe prin a lămuri asupra istoriei poporului lui Israel, apoi asupra originii lui Moise, eliberatorul şi legiuitorul său. Numele acestuia, susţine el, e de etimologie egipteană: "mose" înseamnă "copil", abrevierea formei întregi a unor nume cum sunt, de pildă, Amen-mose (Amon-copilul) sau Ptah-mose (Ptah-copilul). Termenul respectiv, continuă Freud, nici măcar nu se regăseşte în ebraică, limbă în care el a dat forma Moşe. Astfel, ipoteza lingvistică consemnată în Exod ("din apă l-am scos") trebuie abandonată.
Apoi, Freud lansează încă o ipoteză, potrivit căreia există posibilitatea ca Moise să fi fost adeptul religiei Aton, instaurată în timpul dinastiei a XVIII-lea, mai exact în domniei faraonului Amenhotep şi repugnată după moartea sa datorită caracterului ei exclusivist, monoteist, contrar tradiţiilor milenare. Personalitatea energică a lui Moise a conceput, însă, planul întemeierii unei noi împărăţii. Interesul său e perfect justificabil în circumstanţa în care evreii trebuiau să fie un substituit al egiptenilor care refuzaseră cultul lui Aton, ceea ce l-a determinat să facă din ei un "popor sfânt". Freud remarca predilecţia popoarelor antice spre timpurile de demult, care au "o mare atracţie, adesea enigmatică, pentru imaginaţia umană". Aşa se face că ceva mai târziu miturile iudaice l-au transformat pe omul Moise într-un evreu "veritabil". Pentru că Moise i-a impus poporului circumciziunea, obicei practicat în Egipt, dacă e să dăm crezare spuselor lui Herodot, evreii au căutat să nege adevărul, astfel că au consemnat în cartea Facerii că Iahve ar fi cerut acest lucru lui Avraam şi l-ar fi instituit ca semn al legăturii dintre El şi urmaşii lui Avraam. Entuziasmaţi în convingerea lor că se află în custodia adevărului, copleşiţi de conştiinţa de a fi "poporul ales", evreii au continuat pe o perdioadă de câteva secole să creeze înalte valori spirituale şi etice.


În terminologia freudiană, uciderea tatălui este "păcatul primordial"; era o insubordonare, o crimă îndreptată împotriva lui Dumnezeu, care nu putea fi ispăşită decât prin moarte. Se pare că poporul evreu a experimentat vinovăţia "păcatului originar", "ca un simptom al reîntoarcerii permanente a conţinuturilor refulate". În timpurile străvechi, ancestrale, masculul puternic era stăpânul şi tatăl întregii hoarde, neîngrădit în puterea sa, de care uza cu brutalitate. Toate fiinţele de sex feminin erau proprietatea sa, iar soarta fiilor era apră; dacă stârneau mânia tatălui, ei erau castraţi, alungaţi sau ucişi. Decisiv pentru chimbarea acestui mod de organizare "socială" trebuie să fi fost complotul fraţilor expulzaţi, care, convieţuind în comunitate, s-au coalizat, l-au doborât pe tată şi, potrivit obiceiului acelor timpuri, l-au mâncat. Freud a identificat în acest paricid canibalic originea totemismului.
Totemul era, pe de o parte, străbunul fizic şi spiritul protector al clanului, care trebuia venerat; pe de altă parte, a fost instituită o sărbătoare, zi în care totemul împărtăşea aceeaşi soartă cu a tatălui primordial. Prânzul totemic era festinul triumfului, în cadrul căruia se celebra victoria asupra tatălui a fraţilor uniţi. Totemismul, cu al său substitut al tatălui, ambivalenţa faţă de tatăl prezent pe masa prânzului totemic, instituirea sărbătorilor de pomenire şi a unor interdicţii a căror încălcare era pedepsită cu moartea - acest totemism - conclude Freud - poate fi recunoscut drept cea dintâi formă a fenomenului religiei în istoria omenirii şi ilustrează strânsa legătură care există de la bun început între structurile sociale şi îndatoririle morale. Pasul următor făcut de la totemism încoace este umanizarea fiinţei venerate. Zeii cu chip de om, a căror origine în totem este neîndoielnică, iau locul ocupat mai înainte de animale. Zeul este fie încă reprezentat ca animal, fie cel puţin cu chip de animal, ori totemul devine însoţitorul preferat şi nedespărţit al zeului.


Fraţii coalizaţi ca să-şi ucidă tatăl trebuie să fi avut fiecare dorinţa de a deveni la rându-i tată, căutând să şi-o satisfacă prin încorporarea, la prânzul totemic, a unor părţi din animalul care slujea de substitut al tatălui. În acest sens, "prânzul totemic" este reprodus cu fidelitate de "ritul împărtăşaniei creştine, în care credinciosul încorporează în mod simbolic sângele şi carnea dumnezeului său". Pentru ca lumea să se "achite" de paricidul primordial a fost necesar ca un fiu inocent al lui Dumnezeu să se lase omorât pe sine şi, în consensul expierii, să ia asupră-i vinovăţia tuturor.
Afirmaţia lui Frazer, conform căruia "comunitatea creştină a încorporat în sine o taină care, fără îndoială, este mult mai veche decât creştinismul", nu l-a lăsat indiferent pe psihanalistul evreu.
Iudaismul a fost o religie a Tatălui, creştinismul a devenit o religie a Fiului, afirmă Freud. Bătrânul Dumnezeu-Tatăl a trecut înapoia lui Hristos. Religia fiului se substituie astfel religiei tatălui.

*

Când a început istoria lui Israel? Conform Genezei 32, 28 un bărbat (cunoscut sub numele de Iacob) a purtat numele lui Israel cu mult înaintea poporului. Strict vorbind, pe atunci niciunul dintre cei menţionaţi în Geneză nu era "israelit"; istoria neamului lui Israel începe de fapt cu Moise, primul mare conducător al poporului israelit.
Bărbatul cu numele de Israel este descris ca fiind nepotul lui Avraam. Este limpede că autorul Genezei a văzut în Avraam personajul cheie din preistoria neamului. Avraam este cel ce a răspuns chemării Domnului de a merge în ţara care mai târziu se va numi Israel. El a trăit mai întâi în Mesopotamia, unde se dezvoltase o civilizaţie străveche cu secole înainte de Avraam. Ur, locul său de obârşie, era unul dintre oraşele importante din Mesopotamia; dar Avraam era dispus să-l părăsească pentru un ţinut şi un viitor pe care nu le cunoştea. Stilul de viaţă al patriarhilor avea să fie unul nesedentar, mai ales că zonele colinare ale Palestinei nu erau încă intens populate.
Cartea Facerii (Geneza) se încheie cu familia lui "Israel" în Egipt, mânată într-acolo de foametea din Palestina. Şi Egiptul avea o civilizaţie străveche; era o ţară vecină şi un refugiu frecvent folosit în vremuri tulburi. Iosif a primit stăpânire peste toată ţara Egiptului (Geneza 41, 41); aceasta s-a petrecut probabil în secolul al optsprezecelea î. Hr. , dar Biblia nu specifică numele faraonului care i-a conferit lui Iosif autoritate politică.
Cartea Exodului începe cu o descriere sugestivă a unui popor asuprit, aflat practic în robie în Egipt. Moise este cel care a schimbat radical această stare de lucruri. Ca urmare a întâlnirii sale cu Dumnezeul lui Avraam, el a cerut autorităţilor egiptene eliberarea poporului şi, în cele din urmă, şi-a scos poporul din Egipt. De atunci încoace, Israel asistă la miracolul traversării Mării Roşii ca la cea mai clară dovadă a faptului că el este poporul ales al lui Dumnezeu şi că Acesta îl va ocroti pururea. Următoarea fază a existenţei lui a constituit-o "pustia", regiunile semi-aride ce separă Palestina de Egipt. Cel mai important eveniment al acestei perioade a avut loc la poalele Muntelui Sinai, unde Israel a primit un cod de legi dăruit de însuşi Dumnezeu şi s-a obligat să se închine numai lui Iahve şi nici unui alt dumnezeu. Moise a jucat rolul principal şi în acest eveniment, care a marcat începuturile credinţei monoteiste, o credinţă practic unică în lumea veche, chiar dacă pentru câteva secole idolatria a continuat să îmbolnăvească societatea israelită.


*

În vreme ce zeităţile păgâne ale popoarelor antice (grecii , mezii, perşii) au căzut, monoteismul iudaic a avut continuitate. Cum a decurs această desfăşurare de evenimente? În Antichitate, critica păgânismului a filosofului elen Xenofan se îndrepta împotriva reprezentărilor divine a lui Zeus şi a celorlalte divinităţi din panteonul grecesc. Printre alţii, Xenofan l-a criticat pe Homer, deoarece zeii vechii Elade din epopeile sale prezentau prea multe asemănări cu oamenii; erau la fel de egoişti, vindicativi, ezitanţi, imorali şi ignoranţi ca fiinţele umane, fapt care confirmă veridicitatea Dumnezeului din tradiţia iudaică, iar mai apoi din centrul creştinismului:

Căci muritorii îşi închipuie că zeii se nasc şi ar avea veşminte, voce şi înfăţişare asemănătoare cu a lor… Etiopienii şi-i imaginau pe zeii lor negri şi cârni, tracii şi-i închipuiau cu ochi albaştri şi păr roşu… Dacă vacile, caii sau leii ar avea mâini cu care să poată picta şi să creeze opere ca oamenii, caii ar picta zeii cu chip de cai, iar vacile cu chip de vaci, creând chipuri asemenea cu ale lor.

Eliade notează că “miturile şi «religiile», în toată varietatea lor, sunt rezultatul golului lăsat în lume prin retragerea lui Dumnezeu, prin transformarea Lui în deus otiosus şi dispariţia sa din actualitatea religioasă.”
În terminologia lui Francis Bacon asta se cheamă "idolii tribului" - ispita antropoformismului. Aici intervin primele două comandamente ale Decalogului, şi cu precădere al doilea: "Să nu-ţi faci chip cioplit!" e porunca expresă împotriva oricărei reprezentări antropomorfe a dumnezeirii nevăzute. Dumnezeul cel adevărat este acela care nu poate fi exprimat în concepte; de aceea, când i Se arată lui Moise, Domnul îi spune: "Eu sunt Cel ce sunt", ceea ce indică propria-I cauzalitate, "adâncul cel de necunoscut" minţii umane.
Ceea ce leagă poporul evreu în mod fundamental de Egipt este mielul pascal, nu un totem al seminţiei iudaice, ci comemorarea consolidării sale identitare. Freud ar spune că Moise a rânduit junghierea mielului pascal în aşa fel încât pretextul "ascuns" să fie continuitatea "prânzului totemic". În simbolistica Vechiului, dar şi a Noului Testament, mielul exprimă sentimentul inocenţei, al nevinovăţiei; nu are nimic de-a face cu o "asumare", şi cu atât mai mult a unui "paricid". "Fraţii" conspiratori consumau totemul în sensul unei comemorări, dar semnificaţia "prânzului" era permanenta vinovăţie faţă de crima părintelui lor.

Speculaţiile lui Freud cu privire la istoria poporului evreu constituie o pseudo-problemă, care doar caută să pună în "compatibilitate" "mitului" iudaic cu ştiinţa psihanalizei. Am spune că au un temei "psihanalitic". Departe de a constitui un adevăr istoric solid, ele rămân presupoziţiile unui sistem ştiinţific terestru care operează strict în limitele domeniului "laic". Atât şi nimic mai mult.

miercuri, 19 mai 2010

Adevărurile lui Klaus Kenneth

Tot aşa, vă spun că va fi mai multă bucurie în cer pentru un singur păcătos care se pocăieşte, decât pentru nouăzeci şi nouă de drepţi care n-au nevoie de pocăinţă.
(Luca 15, 7)

Am citit recent articolul arhimandritului Mihail Stanciu cu privire la "erezia" lui Klaus Kenneth şi m-am gândit ceva timp dacă nu cumva am devenit victimele unei manipulări generale. Personal, nu cred să greşesc dacă văd în K.K. un "naiv", unul dintre acei convertiţi care sunt încă pe calea dobândirii unei înţelegeri solide a confesiunii la care au aderat. L-am văzut pe Kenneth vorbind despre "lungul său drum spre credinţă" şi mărturisesc că am fost surprins. Lucrarea sa, "Două milioane de kilometri în căutarea adevărului", prezintă o experienţă lipsită de orice eufemism, care dă mărturie despre rătăcirea religiilor orientale şi "greutatea" spirituală din mediile protestante.

Câteva adevăruri

Creştinismul nu este o filosofie. În toate religiile pe care le-a experimentat, Klaus a resimţit lipsa iubirii. În Islam, buddhism, hinduism a aflat aceleaşi decepţii, aceeaşi răceală spirituală. Aşa-zişii "iniţiaţi", mărturiseşte el, sunt "maeştri cu vorba, niciunul cu fapta".

"Prin yoga, ne ferim de firea noastră reală, aceea de oameni păcătoşi, crezând că ne îndumnezeim"

Yoga nu e altceva decât o "narcoză", o înşelare, care alungă doar temporar gândurile străine ce ne abat de la rugăciune. Buddhistul caută o dezlegare a duhului de chipurile raţionale şi văzute, deci gol lăuntric desăvârşit, pentru a putea ajunge la eliberarea de suferinţă. Tot ce se poate găsi în această stare - mărturiseşte Kenneth - e cel mult frumuseţea proprie omului, aşa cum a fost el creat de Dumnezeu, după chipul şi asemănarea Sa. Astfel, el se contemplă în mod narcisist, confundându-se cu Dumnezeu sau privindu-se ca un Dumnezeu; tragedia stă în faptul că omul vede un chip mincinos, un fel de "fata morgana" în pustiul vieţii sale, pe care o confundă cu oaza cea adevărată. Şi lui Klaus i s-a descoperit că adevărata cale spre eliberarea de fluxul gândurilor e smerenia, rugăciunea inimii: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!". "Cei mândri sunt mereu chinuiţi de demoni", îi spune Mântuitorul Sfântului Siluan Athonitul. De aceea fug ei de smerenie. Rugăciunea inimii nu este invocarea mecanică a unui absolut impersonal, ci dialogul cu o Persoană, cu Domnul sufletelor, Iisus Hristos. Aici sălăşluieşte iubirea după care tânjeşte sufletul.

"Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece" (Matei 24, 35)

Întemeietorii de religii, Confucius, Buddha, Mahomed sunt morţi cu toţii. Hristos singur e viu. A înviat din morţi şi e prezent pururea pe altarele noastre, în Sfânta Euharistie. Aici este creştinismul singular; unic, pentru că păstrează taina întrupării Dumnezeului adevărat în sensul unei comuniuni spirituale. Aceasta să faceţi spre pomenirea Mea.
Buddhismul, ca filosofie a enunţului, e minunat. Îşi alege cuvintele cele mai frumoase, se reduce la teoretizare, iar de aici i se trage eşecul. Un lucru e fundamental. Hristos şi-a dat viaţa pentru oameni, Buddha nu a făcut-o. "Eu îmi dau viaţa pentru oile Mele", şi chiar aşa a făcut Domnul.
Creştinismul este, mai întâi de toate, o religie a identităţii. Nirvana, prezentă în religiile orientale, nu e o soluţie; nefiinţa nu e o izbăvire din suferinţa universală. Hristos vesteşte fericirile Împărăţiei. Or, a fi fericit nu înseamnă dizolvarea fiinţei, anularea ei ontologică, ci, din contră, participarea la viaţa cosmică. Hristos ne învaţă desăvârşirea: trebuie să ne umplem, nu să ne golim.

Pentru Klaus, apropierea de Dumnezeu a decurs progresiv. S-a familiarizat cu creştinismul în cadrul unor cercuri neo-protestante, dar rătăcirea avea să ia sfârşit odată cu întâlnirea părintelui Sofronie, ucenicul Sfântului Siluan Athonitul. Tranziţia, "zguduirea lăuntrică", avea să mai dureze, adevărata "convertire" urmând să fie primirea botezului ortodox, pentru care s-a pregătit vreme de 3 ani.

"Delirul" lui Klaus Kenneth, ilustrat în paginile acestei biografii, e expresia căutării Dumnezeului necunoscut, care mână sufletul într-o luptă duhovnicească, permanent constructivă. Hristos l-a remontat pe calea dreptei credinţe, iar el i-a urmat chemarea irezistibilă. Experienţa lui Klaus, marcată de căutarea neobosită a unei religii, de singurătate şi deznădejde, iar finalmente de regăsirea Dumnezeului adevărat, poate fi rezumată în cuvintele parabolei: acest "fiu risipitor" mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat.

PS: Un interviu cu domnul Klaus Kenneth fost difuzat la Radio România Actualităţi în emisiunea "Semnături Celebre" din 28 decembrie 2009. Interviul poate fi ascultat online in playerul din pagina de aici: http://www.romania-actualitati.ro/klaus_keneth-7877