![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDBTZ0PTQfcoru367i0XB-1hOZhFh28I4vFSccqSXKKH1QuB1mz6OLUxGdPCkU93Ob3mDgiMPH0m_y3oPj9qpii3mE_NVvnUJRVWHOgkIzqg7qqEIn3X1zCYyo6zFsPjuh0jOK1d9jmHk-/s400/sfarsitul_hranei.jpg)
Înţelesurile esenţiale ale hranei suferă transformări în societatea modernă: culturile gastronomice care considerau gătitul şi servirea mesei drept elemente centrale ale conservării structurilor sociale şi tradiţiilor sunt distruse treptat de o cultură gastronomică globală, dominată de ideea de comoditate şi de costuri, unde masa ca eveniment social a devenit demodată.
La un moment dat, atunci când consumul a luat proporţii vertiginoase, hrana s-a transformat din necesitate în bun comercial, producţia alimentară fiind motivată mai mult de lupta pentru profit şi mai puţin de nevoile de subzistenţă. În continuare, globalizarea a însemnat dezvoltarea unui sistem alimentar internaţional, consolidat pe baza şinelor de cale ferată, a transportuirlor navale şi a noilor tehnici de conservare, impulsionat de ideologia comerţului liber.
Titlul este cât se poate de sugestiv: dacă vom continua să consumăm în acord cu politica excesului, promovată actualmente de marii comercianţi, întreg sistemul riscă să se contrabalanseze într-o aşa măsură încât să devină "coşmarul medieval" al populaţiilor din Lumea a treia.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu