![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsKivFwPJv8O2EBt3EKtq8uyKP86N_-7TTEOb5HbZopRZKL94wNvClCStnb9ydUtg3tghMima7lNk3oIwge6gnG5z0axr7B5DosMV4sZ5WE1Ptm1f1vTlLuNY42v7PFEDIdMZGUaxgtQpv/s400/Phaidon.jpg)
Întregul dialog este dominat de ideea că între suflet şi trup ar exista o incompatibilitate structurală. Astfel, "atâta vreme cât stau împreună, sufletul cu trupul, natura îi prescrie acestuia din urmă să slujească şi să se supună, iar celuilalt să poruncească şi să stăpânească" (80 a). De aceea, bipartiţia (dihotomia) trup/suflet exprimă, în mod fundamental, o opoziţie radicală între omul de rând şi filosof: "spre deosebire de toţi ceilalţi oameni", filosoful "caută să îşi detaşeze cât mai mult sufletul de tovărăşia trupului" (65 a), ceea ce, finalmente, îl conduce pe Socrate la accepţia că filosofia este o "temeinică pregătire pentru moarte" (81 a) a celui care "s-a adunat în el însuşi, făcându-şi din acesta un exerciţiu neîntrerupt" (80 e).
Deoarece în lumea sensibilă sufletul percepe, prin mijlocirea simţurilor, formele denaturate, decurge că procesul învăţării reprezintă o "reamintire" (anamnesis) a modelelor veşnice pe care el le-a contemplat în lumea Ideilor pure, "redobândirea propriei noastre ştiinţe" (75 e). De aceea, fiecăruia îi revine strădania de a optimiza activitatea spiritului. În lumea inteligibilă pe care o imaginează Socrate în finalul dialogului, sufletul "încărcat cu corporalitate", culpabil de a nu fi "cultivat filosofia", tinde către cele sensibile şi rătăceşte solitar până ce "se găseşte din nou prinse în cătuşele vreunui trup" (81 c, e), în vreme ce "sufletul cumpătat şi înţelept se lasă cu supunere călăuzit" şi este "statornicit în locul care îi revine după merit" (108 a, c). Platon ataşează, astfel, eshatologiei socratice motivul metempsihozei care se regăseşte în cadrul dualităţii viaţă-moarte.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEji5AtrRdMTIN5t_RJ0wDZTskgXYFpvuAAp2lZCx1paH62J3IpGvoac2L4yD0yfYfC6LWS4ZJ8aCj74lzlc1m6I5XC7nquadLba9JuxzN9RaRU0XOx6uuownr0WajcvD9wQXjEsIp6BTyIW/s400/moartea-lui-socrate.jpg)
http://www.libhumanitas.ro/phaidon-sau-despre-suflet-humanitas-2006.html